2.Hafta – Afete Hazırlıklı Gençler! – Webinar
11 Eylül Çarşamba günü ikincisi gerçekleştirilen “Toplum Gözünden Vakalarla Afetlerin İncelenmesi” webinarına iki değerli konuğumuz yer almıştır. İlk bir saat deneyimlerini aktaran konuğumuz İstanbul Medeniyet Üniversitesi, sosyoloji bölümü Dr. Öğr. Üyesi Elyesa Koytak’tır. 1989 İstanbul doğumlu Elyesa Koytak, Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Üniversitesi sosyoloji bölümü mezunudur. Webinara 32 kişi katılmıştır.
Webinarın ilk aşamasında afetler sosyolojik bakış açısı ile ele alınmıştır. İlk önce sosyolojinin tanımını yapacak olursak; en temel anlamı ile insan ve toplum ilişkilerinin, sosyal davranış ve toplumsal kurumların işleyişini inceleyen bilim dalıdır. Sosyal olguyu ele aldığımızda ise, bir şeyi sosyal olgu olarak düşünüyorsak o şeyi tıpkı bir cisimmiş gibi düşünebilmeliyiz. Sosyal olgunun sınırları vardır. Ona temas eden canlıları etkilemektedir. Afet sosyolojisi; “İnsanlar içinde bulundukları sosyal ilişkilerde afetle karşılaştıklarında ne kadar dirençli ya da dayanıklı sosyal ilişkilere ve yatkınlıklara sahiptirler?” sorusunu sormaktadır. Temel anlamıyla yerel, ulusal ve küresel çaptaki afetlerden etkilenen, afet yönetiminde görev alan ya da afetlerin sorumlusu olarak tanımlanan kişilerin yaşanan olay ya da olayların temeliyle olan ilişkisine odaklanmaktadır. Webinarda zayıf toplumsal bağların güçlendirilmesi gerektiği anlatılmıştır. Afetler karşısında makro düzeyde seferberlik, orta düzeyde sürdürülebilir işbirlikleri, mikro düzeyde dirençli ilişkiler ve yatkınlıkların arttırılması gibi uygulamaların yapılması gerektiğinden bahsedilmiştir. İlk sunum sonunda soru-cevap etkinliği ile değerli hocamız Elyesa Koytak aramızdan ayrılmıştır.
Webinarın ikinci saat diliminde Afet Gönüllüleri Derneği Düzce Şube Başkanı Soner Üstünel konuk olmuştur. Soner Üstünel tarafından düzenlenen “Yerel Afet Deneyimleri” konulu webinarımızı gerçekleştirdik.
Soner Üstünel 2017 yılından beri arama kurtarma faaliyetlerine katılmaktadır. Gerekli eğitimler alarak ve hala eğitimlerine devam ederek gönüllü bir kuruluş başkanıdır. Bu işe başlamasının nedeni 1999 depreminde 3 kaybının olmasıdır. Düzce şubesi olarak altmış sekiz gönüllüden oluşuyorlarmış. AFAD koordinasyonunda çalıştıklarından ve bireysel olarak çalışmadıklarından bahsedildi. AFAD’ın bilgilendirmesi sonucunda hareket etmektedirler. 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde Adana’ya ilk giren ekiptirler. Adana’dan sonra Hatay’a giderek 11 günlük bir çalışma yürüttüklerinden bahsetmiştir. Afetlerin bize zarar vermediğinden, bizim kendimize zarar verdiğimize yönelik bilgi aktarımı sağlamıştır. Webinarda, afet sırasında ve sonrasında olan deneyimlerinden söz etmiştir. Bundan biraz bahsedecek olursak; bölgeye ilk girdiklerinde ekibi yönlendirecek kimsenin olmadığından bahsetmiştir. Kendi koordinasyonlarını kendileri yapmışlar ve bölge haritasını kendileri çıkarmışlar. Hangi apartman yıkıldı, apartmanda kaç kişi yaşıyor, ne kadar insan enkaz altında kaldı gibi sorulara cevap bulmaya çalışmışlar. Vefat edenlerin cenazelerini kaldırmaya fırsat bile bulamamışlar. Bir yerden ses aldıklarında oraya yoğunlaşmışlar. Soner Üstünel tarafından bu webinarda gönüllülüğe dayalı çalışmalardan, ekinin koordine olmasından, afetlere müdahale çalışmalarından bahsedilmiştir. Verimli ve bilgilendirici bir webinar olmuştur. 11 Eylül günü ikincisi gerçekleştirilen webinar interaktif konuşma ve soru-cevap şeklinde son bulmuştur.
2023-1-TR01-ESC30-SOL-000124865 kodlu bu proje Erasmus+ Programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Bununla birlikte, ifade edilen görüş ve düşünceler yalnızca Tebessüm Hareketi Derneği’ne aittir ve Avrupa Birliği’nin veya Türkiye Ulusal Ajansı’nın görüşlerini yansıtması gerekmez. Bu görüş ve düşüncelerden Avrupa Birliği ve Türkiye Ulusal Ajansı sorumlu tutulamaz.