4.Hafta – Afete Hazırlıklı Gençler! – Webinar
25 Eylül Çarşamba günü dördüncüsünü gerçekleştirdiğimiz ve “Toplumsal Meselelerde Medya ve Yönetimi” başlıklı webinara İstanbul Üniversitesi iktisat bölümü mezunu ve Marmara Üniversitesi İletişim Bilimleri’nde yüksek lisans yapan Pınar İlkiz konuk olmuştur. Webinara 20 kişi katılmıştır.
Webinarın ilk yarısında iletişim stratejileri, medyanın karar alma süreçlerindeki rolü ve toplumsal meselelerde medya yönetiminin öneminden bahsedildi. Genel olarak iletişim konusu olan ele alındı. İletişim, insanların kolektif olarak toplumsal gerçekliği yaratıp düzenledikleri süreçtir. Afetler kolektif olarak başımıza gelen olaylar olabiliyor. Fakat bu gerçekliğin düzenlenmesi noktasında medyada aynı yönden bakan haberlerle karşılaşamıyoruz. Söylediğimizin bir karşılığının olup olmadığını da unutmamalıyız. Çok afili cümlelerle, bazı kısaltmalarla iletişim kurabilir. Ama bu günün sonunda karşımızdakine hiçbir şey ifade etmiyorsa kurduğumuz iletişim sekteye uğrayacaktır. Bunun yanında İlkiz, yüksek bağlam ile dolaylı bir iletişim yolunun tercih edildiğinden söz etti. Örneğin misafirliğe giden birisi daha fazla çay içmeyeceğini çay kaşığını çay bardağının üzerine koyarak anlatmaktadır. Bu durumda iletişim üstü kapalı ve dolaylı olarak gerçekleşmiştir. Bu iletişim yolu kültür ile oluşmaktadır. Yüksek bağlamın tam karşısında ise düşük bağlam yer almaktadır. Düşük bağlam ise açık ve nettir, düşünülen ile söylenen birdir. Birde hikayeyi kimin anlattığı da çok önemlidir. İlkiz, buna dikkat çekmek için Kırmızı Başlıklı Kız masalını örnek vermiştir. Kırmızı Başlıklı Kız masalında anlatıcı küçük kızdır ve bizler onun neler yaşadığını, neler hissettiğini biliyoruz ve ondan taraf oluyoruz. Fakat masala birde küçük kızın annesi anlatsaydı o zaman kızından haber alamayan, telaşlı bir anneyi görecektik. Olaya bambaşka bir perspektiften bakacaktık. Yani hikayeyi kimin anlattığı bazen çoğu şeyi değiştirebilmektedir. Birkaç sene önce farklı haber kanallarının kullandığı fotoğraflar ve yazılar üzerinden örnekler verilerek bu durum somut bir şekilde ele alındı. Webinar interaktif olarak son buldu.
2023-1-TR01-ESC30-SOL-000124865 kodlu bu proje Erasmus+ Programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Bununla birlikte, ifade edilen görüş ve düşünceler yalnızca Tebessüm Hareketi Derneği’ne aittir ve Avrupa Birliği’nin veya Türkiye Ulusal Ajansı’nın görüşlerini yansıtması gerekmez. Bu görüş ve düşüncelerden Avrupa Birliği ve Türkiye Ulusal Ajansı sorumlu tutulamaz.