3.Hafta – Afete Hazırlıklı Gençler! – Webinar
18 Eylül Çarşamba günü üçüncüsü gerçekleşen “21. Yüzyıl Becerileri” başlıklı webinara Afet Platformu’nun kurucu üyelerinden olan Mert Uğur Aksoy konuk olmuştur. Kaynak Geliştirme Uzmanı olan Mert Uğur Aksoy, gönüllü olarak İlk Çocuk Eğitim Derneği, Kahve Buradayız, Hatay Unvansız Gönüllüler, Afet Platformu gibi kuruluşlarda görev almıştır. Webinara 30 kişi katılmıştır.
Webinarın ilk yarısında Aksoy, mavi çemberin kendisi için umudu temsil ettiğinden bahsetti. Mustafa Kemal Atatürk’ün Geometri adlı kitabını Kurtuluş Savaşı sırasında yazdığını ve mavi çemberin bu yüzden kendisine umudun sembolü olarak çağrışım yaptığından söz etmiştir. Sivil Toplum Kuruluşları kendisi için bu çember olmuştur. Devamında, 6 Şubat depreminde iletişim kanalları açık olmadığı için zorlandıklarını ve ihtiyaçlarını bir yere yazmaları gerektiğini söylemiştir. İhtiyaçlarını karşılamada listeyi kişilere teker teker göndermişler. Excel kullanarak bu listeyi daha düzenli hale getirmişler ve teknolojiden yardım almışlar. Peki 21. yüzyıl becerileri nelerdir diye soracak olursak; iş birliği, iletişim, yaratıcılık ve eleştirel düşünmedir.
Aksoy, bu becerilerin sonradan da kazanabileceğini düşünmektedir. İletişim, bilgiyi kesin ve net biçimde ifade edebilmektir. Türkiye’de ise iletişim %27 gibi altlarda yer almaktadır. Bunun sebebi biraz da okuduğunu anlamamadan da kaynaklanmaktadır. Yaratıcılık, öğrenildikten sonra üzerine konularak yapılan beceridir. Eleştirel düşünme, aslında kötü bakılan ama olduğumuz duruma olumlu katkı sağlayan bir olgudur. İş birliği ise, amaç ve çıkarları bir olanların oluşturdukları çalışma ortaklığıdır. Bu dört beceri ortaya neden çıkmıştır? Teknolojik gelişmeler, bilgi patlaması, küreselleşme, yapay zeka ve otomasyon sebebiyle 4C olarak kodlanan bu beceriler ortaya çıkmıştır. Webinarın bir saatlik kısmına interaktif soru-cevap şeklinde keyifli bir anlatım ile kısa bir ara verilmiştir
Webinarın ikinci yarısında konuşmacı Aksoy konuşmasına “Afet Dönemlerinde Gençlerin Afet Yönetimindeki Rolü” başlıklı konu ile konuşmasına başlamış ve afet dönemlerinde gençlerin sahip olması gereken başlıca özelliklerin başında gelen “Çeviklik Ve Savunuculuk” özelliklerinin tanımını yaparak afet alanında elde etmiş olduğu deneyimleri katılımcılara aktarmıştır.
Daha sonrada katılımcılara “Afet alanında gençlerin çevik olmasının faydaları nedir?” sorusunu yönlendirmiş ve gelen cevaplar üzerine konuşulmuştur. Webinarın ilerleyen saatlerinde “Afet Sonrası Dayanıklılık Ve Farkındalık Kampanyaları” konuları hakkında bilgi verildi. Aksoy afet sonrası farkındalık kampanyalarını toplumsal dayanıklılığı arttırmasına yönelik paylaşımlar yapılıp bu kampanyaların desteklenmesi ve 21.yüzyıl becerilerinin etkin bir şekilde kullanımı yönünde tavsiyelerde bulundu. Aksoy webinarın son saatlerinde katılımcılara çeşitli sorular sormuş ve gelen soruları cevaplamasıyla webinar interaktif konuşma ve soru-cevap şeklinde son bulmuştur.
2023-1-TR01-ESC30-SOL-000124865 kodlu bu proje Erasmus+ Programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Bununla birlikte, ifade edilen görüş ve düşünceler yalnızca Tebessüm Hareketi Derneği’ne aittir ve Avrupa Birliği’nin veya Türkiye Ulusal Ajansı’nın görüşlerini yansıtması gerekmez. Bu görüş ve düşüncelerden Avrupa Birliği ve Türkiye Ulusal Ajansı sorumlu tutulamaz.